Karakter van de Laika

Het uiterlijk en de goede constitutie van de West Siberische Laika, is duizenden jaren lang, geselecteerd door de strenge natuurlijke omstandigheden waarin hij leefde. Het vriendelijke en universeel bruikbare karakter, is ontstaan door het sinds de oertijd samenleven en werken met de mens.

Natuurhond met ware hondennatuur

De West Siberische laika is, mits zijn eigenaren over dezelfde kwaliteiten beschikken, stabiel, aanhankelijk, actief en vriendelijk gezelschap.

De west siberische laika is ongeschikt voor twee fulltime buitenshuis werkende mensen en moet opgenomen worden in de gezinssituatie en kunnen samenleven met zijn mensen.

Mensen welke beide fulltime buitenshuis werken krijgen bij ons geen pup. Dit ter bescherming van hunzelf, maar vooral ter bescherming van de pup. Een West siberische laika welke fulltime daaglijks alleen moet zijn, wordt een ongelukkige hond. Ongelukkige honden ontwikkelen eigenschappen welke mensen niet fijn vinden, zij kunnen gaan blaffen, worden zelfstandiger omdat zij de hele dag zelfstandig moeten zijn en wij merken bovendien dat de tijd welke de laika met zijn mensen kan samenleven gerelateerd is aan het samenwerken met deze mensen. Dat komt in de praktijk hier op neer, dat honden die vaak lang aleen zijn, minder goed luisteren en moeilijker los kunnen lopen dan honden welke veel tijd met hun mensen samenzijn. De west siberische laiki welke goed luisteren en makkelijk los kunnen lopen zijn die honden waar de baasjes niet fulltime van werken, maar fulltime met hun hond samenleven/ samenwerken. Loslopen kan dus prima, bij geschikte eigenaren. Voor de mensen met minder tijd/ input gelt: zij moeten met een laika met minder genoegen nemen.

De Laika is een maximum aan natuur in een maximum aan hond. Dat wil zeggen dat alle natuurlijke hondengedrag in hem nog aanwezig is. De eigenaar moet hiervan genieten en hondengedrag niet als lastig zien. Mensen welke van een hond verwachten dat hij zo min mogelijk meeleeft, zo min mogelijk eigen initiatief vertoont, zo min mogelijk inzicht heeft en zo min mogelijk reageert op situaties, maar vooral zo automatisch volgzaam mogelijk is, niet verhaart en nooit reageert op andere honden, kunnen beter voor een flegmatischer/slaafser ras kiezen.

Hij is dus niet geschikt voor mensen welke een een hond willen geselecteerd op uitsluitend ‘slaafse’ volgzaamheid, maar uitermate geschikt voor mensen welke kunnen genieten van een universeel bruikbare, ware hondennatuur. De West siberische laika is geen specialist, maar een allrounder en gedraagt zich ook daarna. Hij is voor vele taken geschikt. Sommige zijn toppers in een bepaalde taak, maar die kom je niet zo vaak tegen als bij een ras dat daarvoor gespecialiseerd is. De West siberische laika zijn kracht is dat hij vele taken kan, vaak niet als topper, maar naar behoren. Bovendien kan hij vele taken combineren, wat hem als individu geschikt maak om naast elkaar verschillende taken uit te voeren en men dus in een hond vele ‘honden’ vinden kan.

Geschikt?

De laika is voor ons een geschikte hond, maar of U een geschikte eigenaar zult zijn, hangt af van veel factoren; Mag Uw hond met U samenleven? Heeft U veel tijd over voor Uw hond? Bent U consequent? Bent U flexibel? Heeft U emphatisch vermogen? Bent U bereid uw hond te leren kennen? Enz. enz.

West siberische laika en kinderen

Een West siberische laika is een vriendelijke hond, die uitstekend met mensen om kan gaan. Ook in de omgang met kleine mensen moet hij zeer geschikt zijn. Hij is speels tot op hoge leeftijd en wordt graag geknuffeld. Natuurlijk dient de omgang met de hond respectvol te gebeuren en een kind dient niet alleen gelaten te worden met een hond, nooit!

Bovendien dient een kind te leren hoe met een hond om te gaan en dat men soms de hond met rust moet laten. Indien dit alles correct gebeurt, kan de combiantie West siberische laika en kind een zeer positieve zijn, voor beide partijen. Het is niet voor niets dat in Siberie vaak het warmhouden en beschermen van de kinderen aan een laika werd toevertrouwd. Ook onze ervaringen in Siberie bevestigen dit en we zagen regelmatig de mooie band tussen kind en Laika en als een kind ons zei ons naar zijn vriend (droegk) te brengen, kwamen we bijna zeker een laika te zien.

Laiki ontmoeten

Wij delen graag onze ervaring van ons samenleven met West Siberische Laika sinds de komst van onze Tom (geboren 1987 te Tomsk Siberie). In de meer dan Twintig jaren dat wij fokken ( 8 nesten), houden wij met vele eigenaren een goed contact en horen ook hun ervaringen.

irgus en vrienden

Inmiddels hebben wij onze achtiende West Siberische Laika, kennen we vele Laiki bij vrienden en kennissen en hebben honderden Laiki ontmoet, zowel in verschillende delen van Europa als ook in Rusland / Siberie.

laiki in het bos

Meerdere bezitters aan het woord

Omdat wij zo goed mogelijke informatie mbt het karakter van de West Siberische Laika willen geven, geven wij in dit hoofdstuk ruimte om meerdere West Siberische Laika bezitters aan het woord te laten, over hun ervaring met de West Siberische Laika. Zo ontstaat er een ruimer beeld, dan enkel de ervaring van weinig personen, welke nog niet lang, slechts met enkele honden, of slechts uit enkele foklijnen, ervaring hebben.

Wij stellen U onze West Siberische Laiki voor en laten ook andere Laika-eigenaren aan het woord (door op onderstaande kleine foto’s te klikken, krijgt U meer informatie over betreffende hond):

Inmiddels komt ons roedel op leeftijd en kregen wij, hoewel ze door hun energieke voorkomen niet zo lijken, toch aardig wat bejaarde honden. Tijd dus voor wat verjonging in de roedel. We hebben besloten nog even actief te blijven in de werksfeer en vandaar onze keuze om meerdere jonge honden aan te houden en nog een hond te importeren. Bovendien gaf een ongeplande, ongewenste dekking een zeer gewenst resultaat: Ben! (kruising West siberische laika/ Tibetaanse mastiff) een welkome aanvulling op ons bewakingsteam. De verdere uitbreiding bestaat uit import Rusland Troeschka, eigen fok Lubomir en Ludmilla (broer en zus) en Myschka. Zij zijn allen nieuwe persoonlijkheden in ons roedel met ieder hun laika-eigenschappen en ieder hun zo laikatypische individuele persoonlijkheid.

Myschka: Arctic legend Myschka

Onze jongste West siberische laika telg is een sociale vriendelijke hond. Zij was de kleinste van het nest, maar is inmiddels uitgegroeid tot een grote bijna volwassen laika teef. Wat ons als pup aan haar opviel was haar huisgebondenheid. Zij bleef altijd in de buurt van huis en van ons. Ze ontwikkelde verder een grote will to please en ondanks dat we nauwelijks met haar opvoeding zijn bezig geweest is ze een prettige sociale hond geworden. Ze is uitbundig en maakt snel vrienden, zowel bij honden als bij mensen. ┬áZe toont een grote interesse in onze kippen en konijnen en voor haar valt dit nog erg zwaar, want spelen is zo leuk en volhouden kan ze: een eekhoorn in een boom moet en zal aangewezen worden al moet ze uren wachten op onze komst. Ook onze haren vind ze erg interessant en ze staat hier dan ook bekend als ‘de harentrekker’ een bijnaam die ze zeker waar maakt en wij met een knipoog gebeuren laten. Myschka luisterd goed en is nooit ver weg van ons. Ondanks haar uitbundigheid en jonge energieke karakter is ze in huis erg rustig en kan urenlang genieten van samen met onze andere honden op de bank te liggen. Wie of wat ze dan op of onder ligt maakt voor Myschka niet veel uit. Hoofdzaak: samen zijn!

Lubas en Ludmilla: Arctic Legend Lubomir en Arctic Legend Ludmilla

Broer en zus als tweeling zo close, maar toch ieder hun eigen weg en hun eigen aardig heedjes. Lubas is vooral trouw. Een sierlijke reu, een zeer Lupide verschijning, lichtvoetig en handig gaat hij op in de natuur rondom hem. Tegenhangend aan zijn uiterlijk is zijn aard; contact met zijn mensen, dat is het voor Lubas. Dichtbij je zijn, je aanraken, tegen je been aan zitten dat is zijn passie. Een heerlijke mensenhond, een slimme roedelgenoot.

Samen met zijn zus Ludmilla zijn beide imposant, niet wat afmeting betreft, maar zeker wat verschijning en wezen betreft. Ludmilla heeft het schattige uiterlijk van een typisch teefje, vriendelijk vrolijk, maar altijd met waardigheid. Eigenwaardig, gaat ze ook graag haar eigen weg. Minder als haar broer heeft ze mensen nodig, meer als haar broer zoekt ze grenzen op. Net als haar oma Kitaj, is haar jeugd een tijd van ontdekken, hoever kan ik gaan. Net als haar Oma accepteerd zij die grenzen echter makkelijk en is ze heel sociaal, makkelijk en vriendlijk gezelschap. Lubas en Ludmilla, wij kunnen osn roedel al niet meer zonder deze twee grote schatten voorstellen. Ze zijn een genot om mee samen te leven en ze genieten van hun leven samen, want wat is er nu leuker dan samen opgroeien onder moeder Pippie’s toezicht.

Spineusart Himalaika Ben: Ben

Genetisch slechts voor de helft West siberische laika, heeft Ben veel goede eigenschappen van zijn vader Borr geerfd en is tot nu toe een makkelijke hond. Wij realiseren ons dat deze inmiddels bijna meer dan tafelhoge jongeling van 11 maanden nog een weg te gaan heeft, maar genieten erg van hem. Hij zal samen met zijn Tibetaanse Mastiff moeder Mimayin, ons bewakingsteam gaan versterken.

  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves